BELEIDSPLAN 2022-2023 ‘HELPT ELKAAR’
In maart 2022 is de stichting Helpt Elkaar opgericht.
Het doel van de stichting is het behoud, beheer en herstel van de cultuurhistorische inrichting en waarden der Stichtingspaden te Oudehorne (gemeente Heerenveen) zoals oorspronkelijk vormgegeven door de Friesche Stichting van P.W. Jansen in duizend achthonderd negentig. De stichting heeft ook tot doel het verrichten van alle verdere handelingen, die met het hiervoor genoemde doel in de ruimste zin verband houden of daarvoor bevorderlijk kunnen zijn.
De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door
- het openbaar en toegankelijk maken van de geschiedenis van de stichtingspaden.
- het cultuur historisch landschap waar mogelijk te versterken en te herstellen waarbij duurzaamheid en behoud en herstel van de biodiversiteit en het ecosysteem voorop staat.
- buurt- , maatschappelijke- en culturele initiatieven verband houdend met de doelstelling te stimuleren en organiseren door tentoonstellingen, boeken, cursussen, websites, theater en filmproducties, dit alles in de breedste zin des woords.
Korte termijn beleid
In 2022 is de stichting erin geslaagd een eerste klein perceel, behorende tot de Stichtingspaden in Oudehorne te verwerven. Op de korte termijn worden de volgende plannen ontwikkeld om de doelstellingen van de stichting te verwezenlijken.
1. Informatieborden
Er zal in 2023 subsidie worden aangevraagd voor twee informatieborden voor toeristen. De geschiedenis en de doelen en de idealen van de PW Janssenstichting en haar Stichtingspaden project van 1895. Dit project is te vergelijken met andere ‘verheffingsprojecten’ aan het einde van de 19e eeuw. In dit geval gericht op de arme lokale veenarbeiders.
2. Website
In de loop van 2022 zal de website van de stichting afgebouwd worden waar o.m. de geschiedenis en verhalen van buurt een plek krijgen.
3. Voedselbos
Op het verworven perceel wordt gestart met een klein voedselbos. Het voedselbos wordt een plek voor de buurt om te ontspannen, elkaar te ontmoeten en vooral af en toe te helpen in onderhoud. Het voedselbos moet daarbij voor de buurt een rijke verzameling fruit, vruchten en zaden opleveren. De planning voorziet eind 2022, het ontwerp van het bos, de aanschaf van de bomen, heesters en struiken en de aanleg en grondbewerking van de 1300 m2 grond.
Als dit is afgerond volgt de beplanting. Daarnaast worden delen van de grond gebruikt voor het zaaien van bloemenweiden ter verhoging van de insecten rijkdom en de bio-diversiteit.
4. Collectieve groentetuin
Op de wat langere termijn is het streven naar de uitbreiding van het perceel waardoor er een collectieve buurt groentetuin kan worden aangelegd. Hierdoor zou op de duur de buurt al de groente lokaal kunnen telen.
Lange termijn beleid
5. Collectieve energie-voorziening
Op de wat langere termijn is het streven om middels de opslag van zonneenergie in batterijen een collectieve voorziening te creëren die voor de buurt de elektriciteit zal produceren. Hiervoor is ook uitbreiding van het perceel nodig.
6. Buurt activiteiten en voorlichting
Op een deel van mogelijke verdere te verwerven (deel)percelen een replica van de oorspronkelijke bebouwing herbouwen die naast een buurtfunctie tevens een openbare functie krijgt m.b.t. voorlichting over het leven in de veengebieden ten tijde van de oorspronkelijke paden en ook voorlichting over nieuwe wijzen bouwen en telen i.s.m. (o.v.) de universiteit van Groningen.
Bestuur:
Het bestuur is aangetreden voor een eerste periode, op termijn wordt zo mogelijk het bestuur verder uitgebreid met buurtbewoners.
Financiën:
De kosten van het eerste jaar (oprichting stichting, aankoop perceel, start voedselbos) zijn opgebracht door giften aan de stichting. Op onderdelen zullen via (kleine) subsidies aanvullende gelden worden geworven. Na eerste aanleg van het voedselbos (via giften) zullen de kosten naar verwachting jaarlijks laag blijven, tenzij er de mogelijkheid bestaat om het perceel verder uit te breiden. Dan zal er op grotere schaal moeten worden geworven.